Írások és olvasások

Könyv a polcról

GARLAY - A felemelkedés

2018. június 26. - Pálóczy Erzsébet

boldogko_vara.jpgGARLAY- A felemelkedés

 

A XV. századi Magyarországon egy új rend van születőben. A magyarok királya, “erős vára” halott, s a trón így gyermekkorú leányára, Anjou Máriára száll. Az új királynő, “Mária király”,

a fiúsított leány, az elzártan és szigorúan nevelt gyermek, az álmodó és érzékeny lélek egyszerre indul el a felnőtté válás és az uralkodás világába vezető kegyetlen és félelmetes úton. Támogatók és ellenségek, kísértések és tragédiák formálják törékeny lényét egy könyörtelen korban, ahol nincs helye álmoknak és tiszta érzéseknek, és ahol az emberi élet semmit sem ér.

Lehet-e így boldog egy olyan leány, akit uralkodónak neveltek, de másra született?

 

Egy Pest melletti, omladozó nemesi udvarházban az ifjabb Garlay Miklós az úr. Gazdag, de nem tartozik az valódi nagyurak közé, kegyetlen és számító, de az életét fenyegető rejtélyek és súlyos események kényszerképzetei fonják körbe. Felesége, a külhonból, elszegényedett nemesi családból származó Katalin gyermeket szül, aki a szülés után nyomtalanul eltűnik. Miklós fivére, András a halott király katonája, aki 4 év után a családi birtok felé veszi az irányt, ám a hazafelé vezető út korántsem olyan veszélytelen, amilyennek tűnik. Testvérhúguk, a férjét elhagyó Mária, az anyakirálynő palotahölgye olyan titkot hordoz, amely nemcsak a saját életét, de az ország sorsát is meghatározza.

 

A Garlay-uradalom jobbágyai között él a Vanyó család, amelynek minden tagja kapcsolatba kerül a Garlayakkal, de senki sem sejti, hogy ez közel sem véletlen.

 

Az idősebb Garlay Miklós halálával azonban minden megváltozik és visszafordíthatatlan eseménysorozat veszi kezdetét, amely évtizedekre, talán századokra meghatározza mindkét család és mindenkori uralkodójuk sorsát is. A haldokló idős gróf utolsó szavaival a “felemelkedés átkát” bocsátja Miklósra és a Garlayak számos generációjára.

 

A mélyben pedig olyan erők kezdenek munkálkodni, amelyek ellen sem fegyverrel, sem vagyonnal, sem ranggal nem lehet harcolni.

 

Hogyan emelkedik fel egy épp csak szét nem hullott család egy olyan uralkodó oldalán, aki maga is csak mellékszereplője a saját életének, és hogyan marad a fenn egy olyan korban, amelyben csak az élhet túl, aki valami mindennél értékesebbet áldoz fel az előbbre jutásért...

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr6514075007