.

.

Celeste Ng:Kis tüzek mindenütt

2020. szeptember 09. - Pálóczy Erzsébet

kis_tuzek.jpg

A nyár egyik utolsó olvasmánya volt Celeste Ng- től a Kis tüzek mindenütt.Lenyűgöző és nagyon erős történet a művészet, a családon belüli öröklődés, a megfelelési kényszer és az anyai szeretet hatalmáról.



Mia, a fotóművész és Pearl, Mia kamasz lánya az idilli és tökéletesen unalmasnak tűnő kisvárosba, Shaker Heights- ba költözik...
Elena, a tökéletesen rendezett életű, négy gyermekes családanya a maga szabályos életével Shaker Heights- ban kiad egy lakást Miának és Pearl- nek. Nem is különbözhetnének jobban. Azonban egy nap Mia és Elena gyerekei összebarátkoznak, elindítva ezzel a történések egymásutánját, amelyben senki nem az, akinek látszik, és semmi sem olyan egyszerű, mint shogy elsőre tűnik.

Tetszett a szóhasználat, a történetvezetés és a történet rétegeinek kibontása. A szereplők mind nagyon egyediek, mégis, nagyon ismerősek. Olyan pontokon kapcsolódik össze az életük, ahol sosem gondolták volna, és olyan módon alakítják egymás sorsát, ahogyan sosem akarták.

A karakterek igaziak, élők és cseppet sem feketék vagy fehérek, és a tetteik mögött valódi, életszerű motiváció rejlik. Különösen tetszett, hogy az írónő egy mondatban képes bemutatni egy szereplőt. Egyetlen mondat, és minden lényeges tulajdonságot, körülményt megtudunk az adott szereplőről. A történet szereplői

Nincs nyoma a kliséknek, sem az unalmas átvezetéseknek. Minden leíró jellegű rész szükséges és elégséges mértékben van adagolva.

Nagy ereje a könyvnek, hogy nem ítélkezik és nem ad konkrét válaszokat a felvetett kérdésekre. Talán, mert nincsenek is jó válaszok, és ezt az írónő is pontosan érzi.

Mindent összevetve csak ajánlani tudom ezt a regényt. Azoknak, akiket érdekel egy személyiségben rejlő számos réteg egymásra hatása, a tettek mögött rejlő motiváció, és a nagyon különböző, mégis nagyon hasonló emberek közös története.

A regényből Reese Witherspoon készít filmet.

Az eredeti cím: Little Fires Everywhere

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Oldalak száma:

384

Kiadás éve:

2018

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvapolcrol.blog.hu/api/trackback/id/tr7416195978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása